Sommer med hund

31.05.2013
Sommer med hund

Sommeren kan være full av utfordringer dersom man har hund. Her er noen tips for hvordan man kan gå den i møte litt mer forberedt.

 

SOMMER-UTFORDRINGER MED HUND
 
Flått
Flått kan smitte hunden med borrelia og anaplasma. Siden det tar ett par dager før smitten overføres fra flåtten til hunden kan du i de fleste tilfeller unngå smitte ved å ta bort flått hver dag.
Symptomer på flåttoverførte sykdommer er halthet, feber, trøtthet, nedsatt appetitt og uvilje til å bevege seg. Opptil 90 prosent av borrelia-smittede hunder utvikler aldri noen symptomer.
Flått behandles og forebygges med spray, halsbånd eller såkalte spot-on-produkter.
OBS! Man må IKKE bruke flåttmiddel beregnet til hund på katter, uten at dette er avtalt med veterinær! Noen flåttmidler inneholder nemlig stoffer som kan være dødelige for katter.
 
Huggorm
Ormebitt kan være veldig farlig for hunden. Giften angriper blodlegemer og vev, påvirker hjertet og skader nyrer og lever. Symptomer på ormebitt er at kroppsdelen der hunden er bitt hovner opp, hunden blir trøtt og har vondt. Man vil også tydelig se to hull etter bittet. Hold hunden i mest mulig ro (bær den gjerne), og unngå unødig stress. Hunden bør alltid til veterinær når man mistenker huggormbitt!
 
Vepsestikk
Et enkelt vepse- eller bistikk er for det meste ufarlig. Hunden kan få en lokal rødhet, hovne opp og bli øm rundt stikkstedet i noen timer.
Men vepsestikk kan også være ganske skummelt. Hunden prøver å bite etter vepsen, og da stikkes de ofte i munn eller svelg. Stikket kan føre til at de hovner opp og får problemer med å puste.
Om du ser at brodden sitter igjen bør du forsøke å ta den bort, men ikke klem til. Noen ganger kan isbiter i et håndkle lindre den verste smerten og hevelsen.
Noen hunder er også svært allergiske mot stikk. Har du mistanke om dette, eller blir hunden tydelig påvirket av stikket, bør man tilkalle veterinær.
 
Heteslag
Temperaturen i en bil stiger raskt til rundt 85 grader selv om bilen står i skyggen med åpne vinduer og det bare er rundt 20 grader ute. Det hevder forsikringsselskapet Agria Dyreforsikring. Det beste er mange ganger å la hunden være hjemme. Den trenger strengt tatt ikke være med til butikken for å handle melk og brød. Og må du likevel ha med hunden i bilen, sørg for dørene er åpne, at bilen står i skyggen, og at hunden har vann.
 Hunder kan ikke svette som oss mennesker, men kan bare regulere sin kroppstemperatur gjennom munnen, tungen og potene.
 Opplever du at hunden din blir overopphetet, kan du kjøle den ned ved å legge våte håndklær på hunden som du bløter med tilnærmet tjue graders vann. Det skal ikke være iskaldt. Går nedkjølingen for raskt kan hunden begynne å fryse og få krampe.
 
Bad – våteksem, saltforgiftning og vannhale
Mange hunder elsker vann og bad, men konstant fuktighet kan bidra til at hunden påvirkes av hudsykdommen våteksem – også kalt «hot spot».
Eksemet forårsakes av vanlige stafylokokker som finnes i huden. Varme og fukt gjør at bakteriene spres veldig raskt, og du ser det som en rød flekk på huden som er varig, klebrig og plagsom. Eksemet kan også komme av konstant slikking, f.eks ved analkjertelbetennelse, eller ved slikking mellom tærne.
Hunder som bader mye i havet kan få i seg store mengder med salt som er giftig. Vær derfor svært påpasselig når man befinner seg ved sjøvann, slik at ikke hunden drikker eller svelger mye saltvann.
Vannhale forårsakes trolig av en betennelse i nervene i haleroten som oppstår når hunden blir kald på baken. Det gjør veldig vondt for hunden og halen henger rett ned.
For å forhindre våteksem og vannhale bør du være nøye med å tørke hunden tørr etter et bad. Og skylle pelsen med rent varmt vann først er også bra.
Våteksem behandles ved å klippe bort pels og gjøre rent rundt det betente området med god margin, vaske med mild klorheksidin-sprit (fåes på apotek), og behandle med et desinfiserende middel et par ganger om dagen. Ofte må veterinær skrive ut antibiotikabehandling i tillegg. Vannhale forsvinner vanligvis etter noen dager om du lar din hund hvile og holder den varm og tørr.
 
Solbrenthet
Hunder kan også bli solbrente og behøver beskyttelse fra solens UV-stråling. Områder med hvit pels blir lettere solbrente enn områder med mørkere pels.
Solbrenthet hos dyr fremtoner på samme måte som hos mennesker – huden blir rød, tørr og svir. Mange dyr forsøker å lindre smerten ved å slikke på brannsåret, noe som kan gjøre vondt verre, eller føre til våteksem.
Det er viktig at hunden alltid har mulighet til å legge seg i skyggen og få kjølt seg ned. For å forhindre at huden brenner seg kan du til og med benytte solkrem på spesielt utsatte steder.
 
Grillmat
Fugle-, svine-, og fiskeben kan splintres til veldig skarpe biter i magesekken eller sette seg fast i gommen og strupen. Engangsgrillspyd av tre som hunden synes smaker godt av kjøtt kan stikke hull i magesekken og tarmen om hunden svelger dem.
Agias veterinær sier at hunden ikke skal ha grillmatrester, spesielt ikke om det inneholder ben.
– Grillmat er for mennesker. Og dersom bena ikke setter seg fast, kan hunden likevel få kraftig diaré. De tåler ikke krydderet i grillmat.
 
Algeforgiftning
Er hunden urolig, skjelver og vingler etter strandturen kan det tyde på algeforgiftning. Algeblomstrende vann er veldig farlig for hunden og får den i seg algegifter kan det føre til dødsfall i løpet av en time.
Kontakt veterinær umiddelbart om du mistenker at hunden har fått algeforgiftning. Beste måte å unngå algeforgiftning er aldri å la hunden bade i algeblomstrende vann. Det er helgidvis skjeldent slike forgiftninger oppstår.

 
Andre aktuelle saker
 
Antall besøkende: 7221750 - Online: 9 - Sist oppdatert: 21.04.2024 - Legg til i favoritter - Tips en venn - Aeston
Hjem