Landskamp i Finland 2010

 

En liten reportasje om 6 håpefulle normenn og 4 ivrige drevere på tur til Finland.

 
Torsdag 2.desember møttes det norske laget hos reiseleder Ole Lund på Kløfta. De skulle snart begi seg ut på tur til Finland for å delta på Landskampen mellom Finland, Sverige og Norge. Et optimistisk lag samlet seg rundt bordet hos Ole til en trivelig frokost før avreise til Stockholm.
 
Deltagerne var som følger:
-          Jørn Inge Thomessen med Kungbergets Furia som bl.a ble nr 3 på årets NM, og som ble nr 4 på NM 2009.
-          Ole Jørgen Henriksen og Øystein Juvik med Skogstigens Zorro som hadde flotte harepremieringer på NM i år, og som ble NM vinner 2008 og Landskamp vinner i Sverige samme år.
-          Ronny Engen med Genagårdens Centa som vandt Landskampen i 2009 og ble årets Drever i Norge 2009 med en drøss med hare premieringer.
-          Kjetil Bakke med Tanja som bl.a vant NM 2009, og som ble nr 2 i årets NM.
 
Det store håpet var å kunne ta med seg et Finsk jaktcampionat hjem.
 
Etter en god frokost, satt vi oss i bilene med kurs for Stockholm og Viking line.
Etter og fått inljosjert oss og hundene på ferja var det tid for en bedre middag sponset av Eggekollens kennel.
På båten møtte vi det svenske laget som også hadde høye forhåpninger, men som krydret det hele med litt bekymring for kaldt og vanskelig føre, ispedd Finske prøveregler.
Vi ankomm Finland klokka 07 neste morgen, hvor det ventet oss 30 mil med bilkjøring til det stedet der vi skulle møte den Finske laglederen og dreverentusiasten Tom Vehkoja. Det var et trivelig gjensyn for de som hadde vært så heldige og møte den blide Finnen tidligere.
 
Etter lufting av hunder og fôring av eiere, var det igjen ut på veien for nye 40 mil til stedet Haappavesi.
Etter å ha kjørt såpass lenge igjennom Finskterreng, slo tanken oss at det å være vegplanlegger i Finland måtte være en kjekk jobb som innebar få bekymringer. Terrenget var flatt med lange sletter med skog, og hogstfelt på begge sider av vegen i timevis.
Underveis ble det tid til mange tanker, og den vi alle tenkte mest på var vel at man må være ”litt” over middels interessert, og på grensen til gal, for å kjøre 280 mil fram og tilbake for å ha bikkja løs i skogen noen få timer…
Men når mørket kom og vi til slutt kom fram til Haappavesi hvor innsjekking og stamkvartere lå, var det en spent gjeng som fikk stabla seg inn på camping hyttene.
Etter lufting av hundene var det motagelse og presentasjon av dommere og hundeeiere på stamkvarteret. Der ble vi også forespurt av arrangøren om vi ville bruke en peil fra Ultrapoint under selve prøvedagen. Den skulle gå direkte ut på nett.
Det norske laget valgte å ikke ta i bruk disse peilerne, på det grunnlag av at ingen av oss hadde testet denne typen tidligere. I tillegg ville det blitt mye med 2 stk peilere på samme hund. Derfor ble det Garmin Astro som sto sterkest blant oss.
 
Etter mange fine ord om både førere og hunder, trakk vi oss tilbake fra stamkvarteret, for en gjennomgang av de finske prøvereglene.
I Finland er det slik at man får to slipp med hunden, og må ha to loser på hare for å få førstepremie. Hunden har i hvert søk 2 timer på seg til å få ut hare. Når hunden har tatt ut hare, må man etter maks 59 minutter velge om man vil ta den lange eller korte losen først. I den korte losen har man 60 min på å samle lostid. Under den lange losen har man 120 min på å samle lostid. Dersom hunden ikke får ut hare i slipp nr to, kan dommeren avgjøre om hunden skal få ett ekstra slipp på 2 nye timer.  For å få 1.premie i Finland må hunden jage til sammen 140 min i disse to losene. Om hunden har tap i 40 min eller mer, får hundeeieren koblingsordre og det blir gitt beskejed om forflyttning med nytt slipp, eller at prøva er avsluttet.
Det var også litt spening i luften til finnenes relativt harde bedømlese av støyting i los og tap. Spenninga var til å ta og føle på.
Resten av kvelden gikk med til å legge en passende slagplan for morgendagen. De fleste var enige om at det sikreste var å ta den lange losen først. Føret var 2 uker gammal, og 15 cm dyp sukkersnø. Og i lufta var det minus 10 grader.
 
Neste morgen var det frokost kl 06, og instruksjon til dommerne kl 07:30.
Der ble det bestemt at slipptiden ble kl 08:15. Og dermed bar det ut i skogen for å finne pus. Her får dere min (Kjetil Bakke) beskrivelse av dagen:
Etter å ha kjørt en liten halvtime, kom vi inn i en skog hvor kjentmannen mente det burde være hare. Det tok ikke lang tid før Tanja tok opp en hare, som gikk 60 min uten tap men som jeg ikke var hundre prosent fornøyd med trykket i losen på. Selv om føret var dårlig, håpet jeg på å få en bedre los nr 2, og med et såpass bra grunnlag valgte jeg å ta den korte losen først. Sikkert ikke det smarteste valget jeg gjorde i høst, men sånn ble det.
Etter å ha plundra med å finne vegen tilbake til bilen, måtte dommeren innse at vi måtte stole på peileren. Og etter å ha gått en km i luft linje, var det igjen klart for et nytt slipp. Tanja fikk ganske fort fot, og tok ut en hare 350 meter unna. Normalt ville jeg da ha satt meg på stolsekken, tatt opp kaffen og slappa av, men her skulle de to finske dommerne høre og få med seg alt. Så etter en kjapp og trivelig telefon med Jørn Inge, var det bare å henge på.
Den største praktiske forskjellen for meg under prøva, var at de finske dommerne hele tiden hang på losen for å høre hvert eneste minutt. De bruker ikke los ut av hørehold slik som vi gjør her i Norge.
Losen gikk bra, men etter 45 min lostid ble det tap. Og uten noen mulighet for å støtte hunden i tapet, var det bare og sette seg ned og vente på gjentak. Det kom, men det varte ikke lenge før det ble tap igjen, da haren hoppet fram og tilbake i ei islagt grøft som gikk 200 meter igjenom skogen.
Etter 40 min med venting fikk jeg beskjed om kobling, og at prøven var avsluttet. Med 114 losminutter så holdt det desverre ikke til 1.premie, men til en ok 2.premie som jeg er fornøyd med under prøvedagens værforhold.
Jørn Inge og Furia var også litt uheldige, da hare nr to fant ut at den skulle følge det som fantes av vei i området, og det endte dessverre med dødtap. Men med totalt 82 minutter lostid, holdt dette til en fin 3.premie for ekvipasjen.
Ronny og Centa møtte også på islagte grøfter, og måtte nøye seg med 90 losminutter og en 3.premie de også.
Hos Ole Jørgen og Zorro gikk det meget bedre, og de kjørte en flott 1.premie hare med 144 losminutter, og ble med det Finsk og Nordisk jaktcampion!!!
 
Spenningen var dermed stor da vi ankom stamkvarteret. Men det ble fort klart at Finland lå klart best ann til Lagkonkurransen, da de Svenske hundene ikke hadde den beste dagen på skauen. En svensk hund måtte trekke seg, og de andre 3 gikk på en null.
Lagkonkurransen endte med Finland på førsteplass med 318,65 poeng, tett fulgt av Norge med 265,01 poeng, og Sverige med 17,63 poeng.
 
Resultatlista for hele Landskampen 2010 ser dere under:
 
Nr 1   FIN TAKITA, Merja Kurttila med 173 losmin.
Nr 2   FIN KARIOONHIIREN MIRO, Matti Valtonen med 156 losmin.
Nr 3 NO SKOGSTIGENS ZORRO, Ole Jørgen og Sten Henriksen med 160 losmin.
Nr 4 FIN YLIN JONTTU, Pentti Ylinen med 142 losmin.
Nr 5 NO TANJA, Kjetil Bakke med 114 losmin.
Nr 6 FIN ROLLE, Matti Rajamäki med 114 losmin.
Nr 7 NO GEBAGÅRDENS CENTA, Joakim og Ronni Engen med 90 losmin.
Nr 8 NO KUNGBERGETS FURIA, Jørn Inge Thomassen med 79 losmin.
Nr 9 SE BÖSSKOLVENS EFFIE, Lennart Johansson med 0 losmin.
Nr 10 SE FALSTERGÅRDENS DOLLY, Ingemar Larsson og Cilla Bergman med 0 losmin.
Nr 11 SE ALDERMYRENS DOLLY, Leif Floge med 0 losmin.
Nr 12 SE FLÖTAGÅRDS DIEGO, Bengt Blomqvist med 0 losmin.
 
Vi på det norske laget var veldig fornøyde med dagen. Alle de norske hundene hadde ute 2 harer hver under vanskelige forhold, og vi reiste hjem med en ny Finsk- og Nordisk jaktchampion! Og det er nettopp dette som kjennetegner drevermiljøet. Det å kunne glede seg over andres framgang, og over at rasen presterer bra. Og det vil jeg virkelig si at denne turen bar preg av.
Det var derfor en glad gjeng som gikk til ro, for å lade opp til den lange hjemreisen som ventet. Og neste dag startet vi tidlig på den lange kjøreturen gjennom Finland og til ferja som skulle føre oss til Stockholm.
Det var en sliten men fornøyd gjeng som kunne benke seg rundt kjøkkenbordet hos lagleder Ole Lund for en kopp kaffe og fyrstekake mandag ettermiddag, for å mimre og oppsummere helgens mange erfaringer og opplevelser.
 
Takk til gode turkamerater og våre sponsorer for en flott tur til Finland!
Sponsorer:
-          MAN Last og Buss AS
-          Foreningen Ny Rovdyrpolitikk
-          Eggekollens kennel .
 
Under finner dere et knippe bilder fra turen.
 
 
 
Hilsen Kjetil Bakke
 
Bilde- og tekstredigering: Lena Arntsen
 
 

OVER: Finsk natur.                                                                      OVER: God stemning på den norske hytta.

OVER: Jørn Inge Thomassen og Furia.                                                OVER: Ronny Engen og Centa.

 

OVER: Kjetil Bakke og Tanja.                                                           OVER: Ole Jørgen Henriksen og Zorro.

 

OVER: Laglederene Ole Lund og Øystein Juvik.                                   OVER: Tom og Ole Jørgen.

OVER: Kjetil og Tanja med 2 av de finske dommerne.                   OVER: VINNER MERJA KURTTILA OG TAKITA!

 
Antall besøkende: 6345460 - Online: 30 - Sist oppdatert: 27.05.2022 - Legg til i favoritter - Tips en venn - Aeston
Hjem